AMPHIPOLS poster
Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, στο πρώτο UNWTO / UNESCO Παγκόσμια Διάσκεψη για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό που συγκέντρωσε Υπουργούς, κορυφαίους ειδικούς και ενδιαφερόμενους φορείς σε δύο πεδία για να τονίσει την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο για τη συνεργασία μεταξύ του τουρισμού και του πολιτισμού
Πάνω από 900 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 45 Υπουργούς και Υφυπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού, διεθνείς εμπειρογνώμονες, τους ομιλητές και τους επισκέπτες από 100 χώρες, συγκεντρώθηκαν στο UNWTO / UNESCO Παγκόσμια Διάσκεψη για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό στο Siem Reap, Καμπότζη, για να εξερευνήσουν και να προωθήσουν μια νέα εταιρική σχέση μοντέλο μεταξύ του τουρισμού και του πολιτισμού στις (4 – 6 Φεβρουάριος 2015).
Ο τουρισμός, κινεί περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωπους στο κόσμο κάθε χρόνο, προσφέροντας τεράστιες δυνατότητες για την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο.
Ο πολιτιστικός τουρισμός έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ανταγωνιστικότητα, τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, τον περιορισμό της υπαίθρου στην μετανάστευση και τη δημιουργία εσόδων για επενδύσεις, και η αναπτύξει προσφέρει μια αίσθηση της υπερηφάνειας και της αυτοεκτίμησης μεταξύ των κοινοτήτων υποδοχής. Ωστόσο, προκειμένου να προωθήσει αποτελεσματικά και να διαφυλάξει η ίδια η κληρονομιά του πολιτιστικού τουρισμού, βασίζεται σε μια προσέγγιση βιώσιμης, πολλαπλών παραγόντων που είναι ζωτικής σημασίας.
Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, το πρώτο UNWTO / UNESCO Παγκόσμια Διάσκεψη για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό συγκέντρωσε Υπουργούς, οδηγώντας εμπειρογνώμονες και ενδιαφερόμενους φορείς στους δύο τομείς για να τονίσει την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο για τη συνεργασία μεταξύ του τουρισμού και του πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει την ενεργό συμμετοχή των κοινοτήτων υποδοχής, οι επισκέπτες, το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
“Χρειαζόμαστε στοχευμένες πολιτικές για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού » , δήλωσε ο Samdech Akka Μόχα Σένα Padei Techo Hun Sen , ο Πρωθυπουργός του Βασιλείου της Καμπότζης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση. “Αυτό το συνέδριο αποτελεί μια σημαντική συμβολή για την προώθηση των μελλοντικών στόχων της αειφόρου ανάπτυξης (SDGs) μέσω της συνεργασίας μεταξύ του τουρισμού και του πολιτισμού ” , πρόσθεσε. “Η πολιτιστική κληρονομιά αφηγείται την ιστορία της ανθρωπότητας, που αφηγείται την ιστορία μας. Με προσεκτική διαχείριση, ο τουρισμός μπορεί να προστατεύσει και να ζωντανέψει αυτή την κληρονομιά, να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις τοπικές κοινότητες, καθώς και την προώθηση της ανεκτικότητας και του σεβασμού μεταξύ των λαών και των εθνών » , δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Taleb Rifai Ανοίγοντας το συνέδριο. “Είναι στο χέρι μας να συνεργαστούμε για να αξιοποιήσει την τεράστια δύναμη του ενός δισεκατομμυρίου τουριστών, μετατρέποντάς το σε ένα δισεκατομμύριο ευκαιρίες για να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, την κοινωνική ανάπτυξη και την πρόοδο του προγράμματος μετά το 2015 δίνοντας βιωσιμότητα σε όλο τον κόσμο. Πιστεύω ότι η διάσκεψη αυτή θα μας επιτρέψει να ενισχύσει τις συνεργασίες μας και να συνεργαστούν στενότερα ως αρχιτέκτονες ενός βιώσιμου μέλλοντος » , πρόσθεσε. «Κάθε τουρίστας πρέπει να είναι θεματοφύλακας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, πρεσβευτής του διαπολιτισμικού διαλόγου.
Αυτός είναι ο λόγος για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και πρέπει να προχωρήσουμε με τον αειφόρο τουρισμό ” , δήλωσε η Ιρίνα Μπόκοβα , Γενικός Διευθυντής της UNESCO, σε μήνυμά της στο συνέδριο. “Αυτό το όραμα καθοδηγεί τις προσπάθειές μας για την προώθηση του πολιτισμού ως οδηγός και ως καταλύτης της αειφόρου ανάπτυξης. Αυτό δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντικό όσο αυτή τη στιγμή της αλλαγής, όταν οι χώρες διαμορφώνουν μια νέα παγκόσμια ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης για να ακολουθήσει το μετά 2015 “.
Στην κεντρική του ομιλία του στη Διάσκεψη, ο βασιλιάς Συμεών ΙΙ , πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, δήλωσε: «Όπως μία από τις τρεις που ζουν αρχηγούς κρατών από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορώ να μοιραστώ μαζί σας αυτό που αρχικά μου ήρθε στο μυαλό όταν διαβάζω για τον πολιτισμό σε συνδυασμό με τον τουρισμό: την ειρήνη, την αρμονία, την αμοιβαία κατανόηση. Η προώθηση της ειρήνης και της κατανόησης μεταξύ των λαών, εξασφαλίζοντας έτσι ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο, δεσμούς φιλίας σε έναν κόσμο με πολύ μεγάλη επιθετικότητα, το μίσος, η ανισότητα και η προκατάληψη, είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο πολιτιστικός τουρισμός είναι στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας για την αειφόρο ανάπτυξη ενόψει της νέας εξέλιξης των στόχων της αειφόρου ».
Στην κεντρική του ομιλία του, ο πρίγκιπας Σουλτάν Μπιν Σαλμάν Μπιν Abdulaziz Al-Saud , πρόεδρος της Σαουδικής Επιτροπής για τον Τουρισμό και Αρχαιοτήτων τόνισε τις προσπάθειες της Σαουδικής Επιτροπής « η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης της με τον τουρισμό, για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη του έθνους.»
Στο μήνυμα στη Διάσκεψη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συμμαχία των Πολιτισμών (UNAOC), Νασίρ Abdulaziz Al-Nasser , τόνισε ότι « η δύναμη της πολιτιστικής πολυμορφίας έχει αναγνωρισθεί ως αναπόσπαστο συστατικό για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και θα παραμείνει ένα ουσιαστικό στοιχείο της μετά το 2015 Ατζέντα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο τουρισμός διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο, βοηθώντας τους ανθρώπους των διαφορετικών πολιτισμών καταλάβουν ο ένας τον άλλο και να εξαλειφθούν τα πολιτισμικά εμπόδια ” .
Το υπουργικό διάλογο, μοιράστηκε ο Andrew Stevens από το CNN International , που επικεντρώθηκε στον τρόπο που ο τουρισμός και πολιτισμός μπορούν να συνεργαστούν για να αναπτύξουν ένα διακυβερνητικό πλαίσιο για την αειφόρο πολιτιστικό τουρισμό, ο οποίος συμβάλλει στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των κοινοτήτων υποδοχής, προάγει τη διασυνοριακές, πολιτιστικές ανταλλαγές, και δημιουργεί πόρους για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι Υπουργοί τόνισαν τη σημασία της δημιουργίας κοινών θεσμικών δομών για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του πολιτιστικού τουρισμού, τη διασφάλιση της εμπλοκής της κοινότητας και την ενδυνάμωση και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Οι τεχνικές συνεδρίες επικεντρώθηκαν στην διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, πολιτιστικές διαδρομές, ο τουρισμός και δημιουργικές βιομηχανίες, και της αστικής ανάπλασης μέσω του πολιτιστικού τουρισμού .
Ο Όμιλος Σερρών για UNESCO στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων παρουσίασε πόστερ με θέμα την Αμφίπολη και τον Λόφο Καστά