μερα ευρωπης 15docpie banner

Η Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο Rodonfm,net οι νέοι Ευρωπαίοι εθελοντές αναλύουν τις δυνατότητες της συμμετοχής των χωρών τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου: “Δημοκρατική Ιδιότητα και Συμμετοχή στις Δημοκρατικές Διαδικασίες και τα Κοινά” (DOCPIE) του Προγράμματος Ευρώπη για τους Πολίτες.  Στο έργο συμμετέχει ο Όμιλος Ουνέσκο Σερρών μαζί με το Δήμο Σερρών και ακόμα 13 εταίρους από 12 χώρες.