Το Ίδρυμα της ποδοσφαιρικής ομάδας FC Barcelona και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη μιας πολύ μεγάλης κοινής εκστρατείας για τη στήριξη των παιδιών προσφύγων. Η εκστρατεία #SignAndPass, που εγκαινιάστηκε με την υποστήριξη σημαντικών ποδοσφαιριστών της ομάδας, σηματοδοτεί μια νέα και σημαντική εξέλιξη στη συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών.

Οι παίκτες της FC Barcelona Lionel Messi και Neymar Junior ήταν οι πρώτοι που δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τους πρόσφυγες και να πάρουν μέρος στην εκστρατεία με ένα αποκλειστικό βίντεο*.

«Είμαι περήφανος που συμμετέχω σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία υπέρ των προσφύγων και ελπίζω να συμβάλει ώστε να αλλάξει τη δραματική κατάσταση που βιώνουν σήμερα εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες. Υπογράψτε και κάντε πάσα την έκκληση!», είπε ο Lionel Messi.

Η ιδέα για την εκστρατεία “Sign and Pass” προήλθε από τη φιλοσοφία της ποδοσφαιρικής ομάδας. Οι σύντομες πάσες της μπάλας μεταξύ των παικτών είναι το σήμα κατατεθέν της πρόσφατης επιτυχίας τους. Οι υποστηρικτές θα μπορούν να υπογράψουν ψηφιακά μια μπάλα στο διαδίκτυο και κατόπιν να την πασάρουν στους φίλους τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Υπογράφοντας την μπάλα οι υποστηρικτές προσθέτουν το όνομά τους στην έκκληση της Υ.Α. #WithRefugees, καλώντας τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και τους υπόλοιπους πολίτες να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πρόσφυγες έχουν ένα ασφαλές μέρος για να μείνουν, πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη δυνατότητα να εργαστούν ώστε να παρέχουν τα προς το ζην στις οικογένειές τους.

Εν όψει της ενισχυμένης αυτής συνεργασίας, το Ίδρυμα της FC Barcelona και η Υ.Α. διοργανώνουν σήμερα ένα διεθνές φόρουμ για την ευαισθητοποίηση του κοινού για την κατάσταση των προσφύγων σε όλο τον κόσμο, με έμφαση στα παιδιά πρόσφυγες και στον τρόπο που τα σπορ μπορούν να βοηθήσουν στην ένταξή τους και να αποτελέσουν ένα εργαλείο για τη θετική κοινωνική μεταμόρφωσή τους.

Το φόρουμ αυτό, στο οποίο θα προεδρεύσει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, και ο Πρόεδρος της FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, έχει επίσης ως στόχο να συγκεντρώσει τη στήριξη φορέων της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών και αθλητικών οργανώσεων καθώς και μελών του επιχειρηματικού, τεχνολογικού και πολιτισμικού τομέα.

«Η αγάπη για τα σπορ φέρνει τους ανθρώπους κοντά με έναν τρόπο μοναδικό. Το πάθος και η αποδοχή που απορρέουν από το να παίζεις και να υποστηρίζεις μια ομάδα μπορούν να εξαλείψουν τυχόν διαφορές. Ελπίζω ότι η ενισχυμένη αυτή συνεργασία με το Ίδρυμα της FC Barcelona θα χαράξει το δρόμο για να βελτιωθούν σημαντικά οι ζωές εκατομμυρίων παιδιών προσφύγων και θα φέρει τις κοινότητες πιο κοντά μεταξύ τους», δήλωσε ο κ. Grandi.

Ο Josep Maria Bartomeu, Πρόεδρος του Ιδρύματος της FC Barcelona, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες. Με περισσότερους από 21 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι μισοί τουλάχιστον από τους οποίους είναι παιδιά, νιώθουμε ότι έχουμε την ευθύνη να συμβάλουμε μέσω του ποδοσφαίρου, χρησιμοποιώντας το ως εργαλείο για την επίτευξη κοινωνικής αλλαγής.

Μέσα από αυτή τη συμμαχία με την Υ.Α., δεν εγκαινιάζουμε μόνο μια παγκόσμια εκστρατεία, μαζί με τις δράσεις που υλοποιούνται στο πεδίο, αλλά στοχεύουμε επίσης να δώσουμε το παράδειγμα και να ενθαρρύνουμε άλλους φορείς και εταιρείες να κινητοποιηθούν και να λάβουν μέρος σε παρόμοιες δράσεις.»

Το Ίδρυμα της FC Barcelona ανακοίνωσε επίσης την έναρξη του προγράμματος FutbolNet στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα, την Ιταλία και τον Λίβανο τον Ιούλιο.

Το πρόγραμμα επιδιώκει μέσα από τα σπορ να ενισχύσει τις κοινωνικές δεξιότητες, την πρόληψη των συγκρούσεων και την επίλυσή τους μεταξύ των παιδιών και εφήβων προσφύγων, και να συμβάλει στη βελτίωση της συναισθηματικής τους κατάστασης και της κοινωνικής τους ένταξης στις χώρες υποδοχής.

Ένα «αθλητικό πακέτο», που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του Κέντρου Καινοτομίας της FCB, σύντομα θα δοκιμαστεί στο πεδίο σε διάφορες περιοχές. Περιλαμβάνει πρωτοποριακά σχεδιασμένο αθλητικό εξοπλισμό και κανόνες λειτουργίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από πολιτισμικά, κλιματολογικά και περιβαλλοντικά στοιχεία.

 https://www.signandpass.org/

Ο Ομιλος συμμετέχει στην καμπάνια στις Σέρρες