Σε έναν κόσμο όπου η βία αναγκάζει χιλιάδες οικογένειες να φύγουν κάθε μέρα για τη ζωή τους, είναι πλέον καιρός να δείξουμε ότι το παγκόσμιο κοινό βρίσκεται με τους πρόσφυγες.
Για το σκοπό αυτό, η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ ξεκίνησε την αίτηση #WithRefugees τον Ιούνιο του 2016 για να στείλει ένα μήνυμα προς τις κυβερνήσεις ότι πρέπει να συνεργαστούν και να κάνουν το δίκαιό τους μερίδιο για τους πρόσφυγες.
Την Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, εορτάζουμε τη δύναμη, το θάρρος και την επιμονή εκατομμυρίων προσφύγων. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σηματοδοτεί επίσης μια σημαντική στιγμή για το κοινό να δείξει υποστήριξη στις οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν. http://www.unhcr.org/gr/withrefugees
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα προσφύγων, η Praxis Greece σε συνεργασία με τον Όμιλο Σερρών για UNESCO , διοργανώνουν την Τετάρτη 20/6/2018 στην πλατεία Ελευθερίας (18:00 μμ) μια σειρά από δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το προσφυγικό ζήτημα.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να συζητήσουν και να καταγράψουν τις σκέψεις τους, να διασκεδάσουν μέσα από τις αθλητικές δραστηριότητες (ομαδικά παιχνίδια- χορός) και να ενημερωθούν για τις δράσεις υποδοχής και ενίσχυσης των προσφύγων στις Σέρρες.
Όλοι μαζί, Σερραίοι πολίτες, εθελοντές και πρόσφυγες, συζητούν και διασκεδάζουν σε μια βιωματική εκδήλωση στο κέντρο της πόλης.
Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα
Τι θα κάνατε αν αναγκάζεστε να φύγετε από το σπίτι σας;
Σήμερα, πάνω από 68 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι πρόσφυγες ή εκτοπισμένοι εσωτερικά ως αποτέλεσμα σύγκρουσης ή διώξεων. Αυτό ισοδυναμεί με τον πληθυσμό της 20ής μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο.
Πέρυσι, κάποιος μεταφέρθηκε κάθε δύο δευτερόλεπτα. Κυρίως, στις φτωχότερες χώρες.
Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, όλοι πρέπει να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε. Η απάντηση ξεκινά με ενότητα και αλληλεγγύη.
Είμαι βαθύτατα προβληματισμένος που βλέπω όλο και περισσότερες καταστάσεις στις οποίες οι πρόσφυγες δεν λαμβάνουν την προστασία που χρειάζονται και στις οποίες δικαιούνται.
Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ακεραιότητα του διεθνούς καθεστώτος προστασίας των προσφύγων. Στον σημερινό κόσμο, καμία κοινότητα ή χώρα που να παρέχει ασφαλή καταφύγια σε ανθρώπους που εγκαταλείπουν τον πόλεμο ή τις διώξεις, πρέπει να είναι μόνοι και να μην υποστηρίζονται.
Βρισκόμαστε μαζί ή αποτυγχάνουμε.
Φέτος, θα υποβληθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ένα Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες. Προσφέρει μια πρόοδο και αναγνωρίζει τη συμβολή των προσφύγων στις κοινωνίες που τους φιλοξενούν.
Όσο υπάρχουν πόλεμοι και διώξεις, θα υπάρξουν πρόσφυγες. Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, σας παρακαλώ να τα θυμάστε.
Η ιστορία τους είναι μια ανθεκτικότητα, επιμονή και θάρρος. Πρέπει να είμαστε αλληλεγγύη, συμπόνια και δράση.