Η UNESCO, σε συνεργασία με το Musée de l’Homme, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Fédération Française des Clubs UNESCO, συνδιοργανώνουν σειρά Μαθημάτων για τον Ρατσισμό και τις Διακρίσεις. Η εναρκτήρια συνεδρίαση αυτής της σειράς θα διεξαχθεί στις έδρες της UNESCO στο Παρίσι (αίθουσα II, VI, VIII και IX) στις 7 Νοεμβρίου 2019.

Αυτή η εναρκτήρια συνεδρίαση απευθύνεται σε 250 φοιτητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την περιοχή Ile-de-France (τα μαθήματα και τα σχολεία θα είναι μικτά).

Η μέρα θα ξεκινήσει με μια αλληλεπιδραστική συνάντηση μεταξύ των νέων συμμετεχόντων και των διάσημων διασημοτήτων, καθώς και καθηγητών και εμπειρογνωμόνων για το ρατσισμό και τις διακρίσεις, όπως η Evelyne Heyer, Καθηγήτρια Γενετικής Ανθρωπολογίας στο “Musée d’Histoire Naturelle”.

Αυτή η διαδραστική συνάντηση θα διεξαχθεί από τον Clarisse Agbegnenou (πρωταθλητής τεσσάρων χρόνων τζούντο), την Assa Sylla (γαλλική ηθοποιός στη σειρά Skam France) και τον Alexandre Philip (ηθοποιός της σειράς “Vestiaires”).

Στο δεύτερο μέρος θα διοργανωθούν διάφορα θεματικά εργαστήρια από τον Patrick Simon του INED “Institut national d’études demographiques”, τον Delphine Dulong, Καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας και Πολιτικής Κοινωνιολογίας, τον Anaïk Purenne, κάτοχο της Προεδρίας της UNESCO “Urban Policies and Citizenship” και τους επικεφαλής της Αποστολής Ισότητας και Διαφορετικότητας του δήμου της Τουλούζης.

Η μέρα θα συντονίζεται από τον δημοσιογράφο Rokhaya Diallo και τον Jonas Bochet, διευθυντή του Διεθνούς Ινστιτούτου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ειρήνη.

Σχεδιασμένο ως εκδήλωση “Εκπαίδευση για Εκπαιδευτές”, ο κύριος στόχος αυτής της ημέρας είναι να ενθαρρύνει τους νέους συμμετέχοντες να γίνουν πράκτορες αλλαγής, οι οποίοι μπορούν να μοιραστούν αυτή τη γνώση με τα σχολεία και τις κοινότητές τους.

Αυτή η εναρκτήρια σύνοδος θα ακολουθηθεί από αρκετές άλλες συνόδους που θα διοργανωθούν το 2020 από τα τοπικά γραφεία της UNESCO σε συνεργασία με τις πόλεις-μέλη του Διεθνούς Συνασπισμού για Περιεκτικές και Βιώσιμες Πόλεις – ICCAR.