ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

: Η  Οικουμενική διακηρυξη ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Ανθρώπινα , η σημαντικότερη κατάθεση για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των ανθρώπων , υιοθετήθηκε στις  10 Δεκεμβρίου  ΤΟΥ  1948 , με το όραμα ενός κόσμου ελεύθερου, δίκαιου, ειρηνικού και χωρίς διακρίσεις.

Το 2019, συμπληρώνεται επίσης από την υπογραφή της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού. Παρ’όλα αυτά, τα δικαιώματα αυτά εξακολουθούν να δέχονται επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, τα παιδιά και οι νέοι παραμένουν οι κύριοι θύματα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξαναγκάζονται σε αναζήτηση καταφυγίου, στρατολογούνται, υποχρεώνονται σε παιδική εργασία ή χωρίζονται από τις οικογένειές τους ενάντια στη θέλησή τους.

Έτσι, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων είναι αφιερωμένη στο θέμα: Η νεολαία υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα (Νεολαία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα).

Γιατί η έμφαση στους νέους;

  • Η συμμετοχή των νέων είναι απαραίτητη για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης . Η πρόσβαση τους στη δημόσια σφαίρα και η δυνατότητα έκφρασής τους είναι θεμελιώδες δικαίωμα, καθώς πρέπει να δώσουμε ένα βήμα να ακούσουμε τις απόψεις εκείνων που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τις αποφάσεις μας
  • Οι νέοι μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην αλλαγή. Οι νέοι έχουν διαδραματίσει ανέκαθεν σημαντικό ρόλο στις μεγάλες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές. Μπορούν να φέρουν νέες ιδέες και λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο.
  • Η ενδυνάμωση των νέων και η ευαισθητοποίησή τους για τα δικαιώματά τους ωφελεί όλη την κοινωνία. Οι νέοι συχνά περιθωριοποιούνται ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση και την απόλαυση των δικαιωμάτων τους λόγω της ηλικίας τους. Η γνώση των δικαιωμάτων τους και η ενδυνάμωσή τους στην προσπάθεια επίτευξής τους μπορεί να αποφέρει οφέλη σε ολόκληρη την κοινωνία.

Για περισσότερες πληροφορίες και υλικό για την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επισκεφθείτε τη διεύθυνση : https://www.un.org/en/observances/human-rights-day

 Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ουνέσκο Σερρών, σε συνεργασία με την PRAXIS, διοργάνωσε ολοήμερη εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο RODON 95 FM. www.rodonfm.net

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου:
« Σε 4 Παιδιά – Ψυχοσοινωνικές και υγειονομικές παρεμβάσεις για την ευημερία των παιδιών από ευάλωτους πληθυσμούς», που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Πρόγραμμα Interreg IPA CBC «Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020», με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εθνικών πόρων των συμμετεχόντων χωρών.

Η δράση εντάσσεται στα 1,3,4,10,11 των Παγκόσμιων Στόχων 17 Βιώσιμης Ανάπτυξης με την υποστήριξη των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών μέσω των Υπευθυνόντων Σχολικών Δραστηριοτήτων.