Ιστορίες Danos
Μια σύντομη πτήση πάνω από τα βουνά της Βόρειας Ελλάδας, συγκεκριμένα, το Παγαίο, το Μενίκιο, το Βέρμιο, οι Μπέλλες, η Βασιλίτσα, το Αγκίστρο, το Φαλακρό, ο Λαϊλιάς, η Τύμφη και ο Όλυμπος!

Ιστορίες Danos
Με ένα απαράμιλλο οικοσύστημα στη γύρω περιοχή και πλούσια χλωρίδα και πανίδα, το Mt. Η Μπέλες στέκεται περήφανη και ψηλή για να υπενθυμίζει σε όλους τους λάτρεις της πόλης τα πλεονεκτήματα του φυσικού περιβάλλοντος. Το Belles είναι μια οροσειρά που δημιουργεί ένα φυσικό όριο μεταξύ Βόρειας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων. Ετοιμαστείτε να το ανακαλύψετε.

Παιδιά, το ξέρετε ότι τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν την 11η Δεκεμβρίου ως “Διεθνή Ημέρα του Βουνού”? Αυτό έγινε για να αναδειχθεί ο ζωτικός ρόλος που έχει το βουνό στην ζωή του ανθρώπου και να υπενθυμίσει σε όλους μας την ευθύνη μας για τη διατήρησή του.
Γιατί είναι τόσο σημαντικό το βουνό? Τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της ξηράς και μαζί με τη βιοποικιλότητά τους παρέχουν τροφή και φάρμακα, βοηθούν στην ρύθμιση της ποιότητας του κλίματος, του νερού, του εδάφους, του αέρα. Όμως, τα βουνά και η βιοποικιλότητά τους απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, την αλλαγή χρήσης γης, την υπερεκμετάλλευση, την ρύπανση.
Το επίκεντρο του φετινού εορτασμού είναι η “Ορεινή Βιοποικιλότητα”. O Όμιλος Σέρρες για την Unesco Serres συμμετέχει τα τελευταία 18 χρόνια ως μέλος της Συνεργασίας των Βουνών του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών) προωθώντας επίσημα και την καμπάνια της Ημέρας.
Παιδιά, θέλετε και εσείς να συμμετέχετε στον φετινό εορτασμό και μέσω της συμμετοχής σας να υπενθυμίσετε στους μεγαλύτερους πόσο σημαντικά για τη ζωή μας είναι τα βουνά και όλα όσα ζουν και αναπτύσσονται εκεί (ζώα, δέντρα, πουλιά, φυτά, βότανα κ.λ.π)?
Ζωγραφίστε με θέμα τα βουνά και τη βιοποικιλότητά τους και στείλτε τις ζωγραφιές σας στο serres.for.unesco@gmail.com
Η δράση είναι για παιδιά και νέους έως 18 χρονών ,για σχολεία και ΚΔΑΠ.