Γνωρίζατε ότι ο ορεινός τουρισμός προσελκύει περίπου το 15 με 20 τοις εκατό του παγκόσμιου τουρισμού;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι τουρίστες επιλέγουν να επισκεφτούν ορεινούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα για να γνωρίσουν την ομορφιά των ορεινών τοπίων και οικοσυστημάτων, να γνωρίσουν τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις των λαών των βουνών και να δοκιμάσουν τα φυσικά τους όρια συμμετέχοντας σε ορεινά σπορ. 

Όταν γίνεται βιώσιμη διαχείριση, ο τουρισμός στα βουνά μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία πρόσθετων και εναλλακτικών επιλογών διαβίωσης και στην προώθηση της ανακούφισης της φτώχειας, της κοινωνικής ένταξης, καθώς και στη διατήρηση του τοπίου και της βιοποικιλότητας. Μπορεί να είναι ένας τρόπος διατήρησης της φυσικής, πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς, προώθησης τοπικών χειροτεχνιών και ορεινών προϊόντων υψηλής αξίας και εορτασμού πολλών παραδοσιακών πρακτικών, όπως τα τοπικά φεστιβάλ.

Ενώ ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του COVID-19, η κρίση μπορεί να θεωρηθεί ως μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τον ορεινό τουρισμό και τις επιπτώσεις του στους φυσικούς πόρους και τα μέσα διαβίωσης, να τον διαχειριστούμε καλύτερα και να τον αξιοποιήσουμε προς πιο ανθεκτικό, πράσινο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον.

Βοηθήστε να γιορτάσουμε τις απίστευτες δυνατότητες του ορεινού τουρισμού συμμετέχοντας στο διαγωνισμό φωτογραφίας μας για τη Διεθνή Ημέρα Βουνού 2021 και θα μπορούσατε να κερδίσετε μια κάμερα δράσης.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τραβήξετε μια φωτογραφία μιας ορεινής τοποθεσίας που έχετε επισκεφτεί ή να καλέσετε σπίτι σας. Η φωτογραφία σας μπορεί να παρουσιάζει ένα βουνό, μονοπάτι, χωριό, τοπίο, τοποθεσία πολιτιστικής κληρονομιάς ή έδρα μιας ορεινής κοινότητας, είτε είναι γνωστά είτε δεν έχουν ανακαλυφθεί.

Μπορείτε να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό σε μία από τις τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την ηλικία σας, και ένας νικητής σε κάθε κατηγορία θα λάβει μια κάμερα δράσης. 

  • Παιδιά από 6 έως 14 ετών
  • Νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών
  • Ενήλικες άνω των 24 ετών

Αποποίηση ευθύνης: οι συμμετέχοντες κάτω των 18 ετών πρέπει να έχουν τη συναίνεση του γονέα ή του νόμιμου κηδεμόνα τους. Ο γονέας ή ο νόμιμος κηδεμόνας πρέπει να υπογράψει τη Φόρμα Έκδοσης Υποκειμένου και να τη στείλει με email στη διεύθυνση Info-IMD@fao.org .

Υποβάλλοντας μια φωτογραφία που δείχνει τον αειφόρο ορεινό τουρισμό, μπορείτε να συμβάλετε στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με προορισμούς που άλλοι ίσως δεν γνώριζαν και να τονίσετε τη δύναμη που έχει ο τουρισμός εκεί για να προωθήσει την καταπολέμηση της φτώχειας, την κοινωνική ένταξη, καθώς και τη διατήρηση του τοπίου και της βιοποικιλότητας.

Πώς μπαίνω;

Για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό, απλώς ακολουθήστε τα εξής τρία βήματα:

1. Τραβήξτε μια φωτογραφία ενός προορισμού ορεινού τουρισμού που είναι γνωστός ή άγνωστος, όπως βουνό, μονοπάτι, χωριό, τοπίο, τοποθεσία πολιτιστικής κληρονομιάς ή έδρα μιας ορεινής κοινότητας. 

2. Συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής , πείτε μας τι δείχνει η φωτογραφία σας και γιατί η συγκεκριμένη τοποθεσία είτε προσελκύει πολλούς επισκέπτες είτε αξίζει να βρίσκεται σε περισσότερα δρομολόγια ταξιδιωτών. 

3. Μην ξεχάσετε να δημοσιεύσετε τη φωτογραφία σας εάν έχετε λογαριασμό στο Twitter, στο Flickr ή στο Instagram, χρησιμοποιώντας το hashtag #MountainsMatter και προσθέτοντας ετικέτα στο Mountain Partnership.

Η προθεσμία για τις συμμετοχές είναι 22 Νοεμβρίου 2021  (12 μ.μ. CET).

Οροι και Προϋποθέσεις https://www.fao.org/fileadmin/user_upload/imd2016/photo-contest/2021/Terms_and_Conditions_IMD-2021_Photo_Contest.pdf