ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2019 logo

https://www.youtube.com/watch?v=UNV_7dPh6qs

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη.

Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών, σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος.
Η δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 με τη συμμετοχή 3 νομών, ενώ το 2019 την τελευταία χρονιά που διεξήχθη δια ζώσης, συμμετείχαν  φορείς από 42 νομούς.
Τα επόμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν online εκδηλώσεις και φέτος επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Πολιτιστικός Σύλλογος Σταθμού Αγγίστας: Πεζοπορία στα Αρχαία της περιοχής με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών.

Ξεκινώντας από το κέντρο του χωριού Σταθμός Αγγίστας θα ανηφορίσουμε πεζοί στο λόφο (τούμπα) που καλύπτει το μεγαλοπρεπή Μακεδονικό τάφο Ελληνιστικών χρόνων.

Στο πλάτωμα που διαμορφώνεται μπροστά στην είσοδο του μνημείου, θα ενημερωθούμε από την αρχαιολόγο Μαρία Σταμπούλογλου για αυτή την τόσο ιδιαίτερη ομάδα ταφικών μνημείων της Μακεδονίας, εξέχον δείγμα της οποίας αποτελεί και ο Μακεδονικός τάφος Α΄ στον οποίο θα ξεναγηθούμε. Κατόπιν θα επισκεφτούμε τον Μακεδονικό τάφο Β΄ και στη συνέχεια θα δούμε το λαογραφικό μουσείο που ετοιμάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σταθμού Αγγίστας.

Μετά θα κατευθυνθούμε στην αρχαία γέφυρα του ποταμού Αγγίτη όπου οι αρχαιολόγοι Νίκος Μπονόβας και Ευθύμης Ρίζος θα παρουσιάσουν τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία που σχετίζονται με την ιστορία και τη χρήση της γέφυρας. Θα κλείσουμε τη διαδρομή μας με ένα ‘διάλειμμα δροσιάς’ στο αναψυκτήριο που λειτουργεί στην καταπράσινη όχθη του Αγγίτη.

Στον όμορφο χώρο του αναψυκτήριου θα υπάρχουν παράλληλες δράσεις σχετικές με την Προστασία της Μέλισσας, την προσφορά της στον άνθρωπο, για την Βιοποικιλότητα της περιοχής και το Γενικότερο Περιβάλλον. Στην διοργάνωση θα παραβρεθούν το ΙΕΚ της Νέας Ζίχνης και οι πεζοπορικοί σύλλογοι, Νέας Ζίχνης, Πρώτης και Σερρών.

Συνδιοργανωτές: Πολιτιστικός Σύλλογος Σταθμού Αγγίστας

Ημερομηνία εκδήλωσης: 27.05.2022 – 29.05.2022

Ώρα εκδήλωσης: 10:30

Σημείο συνάντησης: Μπροστά στην Κοινότητα του Σταθμού Αγγίστας στον παλιό σταθμό

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 6934990414 (Ελένη Διονυσίδου)