© Παγκόσμια Τράπεζα / Δομίνικ Τσάβες –
Συριακοί πρόσφυγες

Φωτογραφία του χρήστη UNESCO.

Μήνυμα του Audrey Azoulay, Γενικού Διευθυντή της UNESCO

Εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στην αναζήτηση της εργασίας και της εκπαίδευσης. Εκατομμύρια βρίσκονται σε κίνηση, επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή, να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, να ξεφύγουν από τους φαύλους κύκλους της φτώχειας, την επισιτιστική ανασφάλεια και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

© Shutterstock.com / Γιάννης Παπανικικός

Η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που οδηγείται από πολλές δυνάμεις. Αυτά ξεκινούν με φιλοδοξίες για αξιοπρέπεια, ασφάλεια και ειρήνη. Η απόφαση να φύγει από το σπίτι είναι πάντα ακραία και, πολύ συχνά, η αρχή ενός επικίνδυνου, μερικές φορές θανατηφόρου ταξιδιού.

Η UNESCO ενεργεί για την προώθηση των δεσμεύσεων που συνδέονται με τη μετανάστευση του Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 . Αυτό αρχίζει με την εκπαίδευση, προωθώντας την πρόσβαση στην ποιοτική εκπαίδευση των συριακών προσφύγων, διευκολύνοντας την αναγνώριση των διπλωμάτων και των τίτλων εκπαίδευσης.

 Μέσω του Διεθνούς Συνασπισμού για Περιεκτικές και Αειφόρες Πόλεις , προωθούμε μια φιλόξενη προσέγγιση έναντι των μεταναστών σε τοπικό επίπεδο. Ενισχύουμε τις δυνατότητες των δημοσιογράφων να αντιμετωπίζουν αρνητικές αφηγήσεις και να φέρνουν στο προσκήνιο τις ιστορίες των μεταναστών. Η UNESCO δεσμεύεται βαθιά με τους εταίρους του ΟΗΕ μέσω της Παγκόσμιας Ομάδας για τη Μετανάστευση , διαμορφώνοντας ένα παγκόσμιο σύμφωνο για ασφαλέστερη, τακτική και τακτική μετανάστευση.

Η Ατζέντα του 2030 υπόσχεται να μην αφήσει κανέναν πίσω – αυτό πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους μετανάστες. Η προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους σημαίνει την ανταπόκριση στις ανθρωπιστικές ανάγκες και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. Βασικά, πρόκειται για την υπεράσπιση της κοινής μας ανθρωπιάς μέσω της αλληλεγγύης στη δράση.

Ο Ομιλος με την ΠΡΑΞΙΣ και τους ευρωπαίους εθελοντές θα παρουσιάσουν την ημέρα στο www.rodonfm.net και θα πολλαπλασιάσουν το μύνημα της ημέρας μεσα απο τα κοινωνικά δυκτια.