Οι φυσικές βιομηχανίες ινών απασχολούν εκατομμύρια ατόμων και συμβάλουν σε έναν πιό πράσινο πλανήτη .Το *Διεθνές έτος φυσικής ινας 2009* θα ξεκινήσει επίσημα στις 22 Ιανουαρίου 2009, στην έδρα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) στη Ρώμη.

Στόχοι
– Να βελτιωθεί η πληροφόρηση και να υποκινηθεί η ζήτηση για τις φυσικές ίνες
-Να προωθήσει την αποδοτικότητα και την ικανότητα υποστήριξης των φυσικών βιομηχανιών ινών
– Να ενθαρρύνει τις κατάλληλες πολιτικές απαντήσεις από τις κυβερνήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζονται από τις φυσικές βιομηχανίες ινών
– Να ενθαρρύνει μια αποτελεσματική διεθνή συνεργασία μεταξύ των διάφορων φυσικών βιομηχανιών ινών.
Τι είναι φυσικές ίνες; Οι φυσικές ίνες μπορούν να οριστούν ως «εκείνες οι ανανεώσιμες ίνες από τα φυτά ή τα ζώα που μπορούν να μετασχηματιστούν εύκολα σε ένα νήμα για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα». Οι ζωικές ίνες είναι κατά ένα μεγάλο μέρος εκείνες που καλύπτουν τα θηλαστικά όπως τα πρόβατα, αίγες και κουνέλια, αλλά περιλαμβάνουν επίσης το κουκούλι του μεταξοσκώληκα. Οι φυτικές ίνες προέρχονται από το μίσχο, το φύλλο ή το σπόρο των διάφορων φυτών. Σε 30 εκατομμύριο τόνους των φυσικών ινών παράγεται ετησίως στον κόσμο, του οποίου το βαμβάκι είναι κυρίαρχο με τους 20 εκατομμύριο τόνους, μαλλί και γιούτα κάθε ένας περίπου 2 έως 3 εκατομμύριο τόνοι που ακολουθούνται από διάφορους άλλους.
Τι είναι οι φυσικές ίνες και που χρησιμοποιούνται ; Οι φυσικές ίνες διαμορφώνουν ένα σημαντικό συστατικό του ιματισμού, της ταπετσαρίας και άλλων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων για τους καταναλωτές, και πολλά από αυτά έχουν επίσης τις βιομηχανικές χρήσεις στη συσκευασία, την κατασκευή χάρτου και στα σύνθετα υλικά με πολλές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων.
Γιατί είναι οι φυσικές ίνες σημαντικές; Εκτός από τη σημασία τους στον καταναλωτή και σε διάφορες βιομηχανικές χρήσεις τους, οι φυσικές ίνες είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες που τις παράγουν. Σε μερικές περιπτώσεις παράγονται στα μεγάλα αγροκτήματα στις αναπτυγμένες χώρες, αλλά σε πολλές που αναπτύσσονται και τις ελάχιστα πιό αναπτυγμένες χώρες οι εισπράξεις από την πώληση και την εξαγωγή των φυσικών ινών συμβάλλουν σημαντικά στο εισόδημα και την ασφάλεια τροφίμων των φτωχών αγροτών και των εργαζομένων στις βιομηχανίες ινών. Για μερικές αναπτυσσόμενες χώρες οι φυσικές ίνες είναι από σημαντική οικονομική σπουδαιότητα, παραδείγματος χάριν, βαμβάκι σε κάποια δύση – της Αφρικής χώρες, γιούτα στο Μπανγκλαντές και σίζαλ στην Τανζανία. Σε άλλες περιπτώσεις αυτές οι ίνες είναι λιγότερο σημαντικές στο εθνικό επίπεδο αλλά είναι σημαντικής τοπικής σπουδαιότητας, όπως στην περίπτωση της γιούτας στη δυτική Βεγγάλη (Ινδία) και του σίζαλ στη βορειοανατολική Βραζιλία.
Γιατί ένα διεθνές έτος φυσικών ινών; Από τη δεκαετία του ’60, η χρήση των συνθετικών ινών έχει αυξηθεί, και οι φυσικές ίνες έχουν χάσει πολύ μερίδιο αγοράς τους. Ο κύριος στόχος του Διεθνούς έτους φυσικών ινών είναι να αυξηθεί το σχεδιάγραμμα αυτών των ινών, για να υπογραμμίσει την αξία τους στους καταναλωτές βοηθώντας να στηρίξει τα εισοδήματα των αγροτών. Η προώθηση των μέτρων για να βελτιωθεί η αποδοτικότητα και η ικανότητα υποστήριξης της παραγωγής είναι επίσης μια σημαντική πτυχή του έτους.
Το WHO αποφάσισε ότι το 2009 θα ήταν το διεθνές έτος φυσικών ινών; Η ιδέα προήλθε από μια συνεδρίαση της ίνας από παραγωγικές και καταναλωτικές χώρες στο WHO, την Οργάνωση για τη Διατροφή και την Υγεία των Ηνωμένων Εθνών. Κατά παράκληση του FAO, η πραγματική δήλωση έγινε από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Δεκεμβρίου 2006.
Το Who θα οργανώσει το διεθνές έτος; Υπάρχει μια συντονιστική μονάδα στο FAO, αλλά πολλές άλλες οργανώσεις και άνθρωποι εμπλέκονται. Μια διεθνής οργανωτική επιτροπή, με τους αντιπροσώπους από τις διάφορες οργανώσεις ινών, τους οργανισμούς καταναλωτών, και τις χρηματοδοτικές αντιπροσωπείες, θα συνεδριάσει αυτό τον χρόνο που θα καθοδηγεί το πρόγραμμα. Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες θα οργανωθούν από τις οργανώσεις συνεργατών, μερικές στο διεθνές επίπεδο, και πολύ περισσότερους μέσα στις μεμονωμένες χώρες.
Τι θα συμβεί το 2009; Το πρόγραμμα των γεγονότων συμπληρώνετε τώρα.
Μεγάλες Διεθνείς Διασκέψεις θα γίνουν. Θα υπάρξουν επιδείξεις και επιδείξεις μόδας και πολλές άλλες εκδηλώσεις σε πολλές χώρες, θα τρέξουν ποικίλες διαφορετικές εθνικές οργανώσεις.
Ο Όμιλος Σερρών για UNESCO συμμετέχει στο *Διεθνές έτος Φυσικής ινας 2009 * μια και ο Νομός Σερρών είναι από τους μεγαλύτερους στην χώρα στην παραγωγή βαμβακιού.Θα εφαρμόσει στα σχολεία του Νομού το εκπαιδευτικού προγράμματος του FAO Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας
Υπεύθυνη συντονίστρια Μαρία Εμμανουηλίδου
Τηλεφ 6932755008