Η Πολιτιστική πολυμορφία φέρνει ζωτικής σημασίας πνευματικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Ban Ki-moon σήμερα, παροτρύνοντας  τον κόσμο να λάβει μέτρα για τη ζωή τους,για να ενισχύσουν τις συνδέσεις που έχουν μεταξύ τους.

«Ένας κόσμος ειρήνης και αλληλεγγύης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αναγνώριση και προβολής της ποικιλομορφίας μας,” είπε στο μήνυμα τηςΠαγκόσμια Ημέρας για την πολιτιστική πολυμορφία για το Διάλογο και την Ανάπτυξη, που γιορτάζεται στις 21 Μαΐου κάθε έτους.

Ο Γενικός Γραμματέας περιγράφει η αιτία της παγκόσμιας αρμονίας, όπως υπόλοιπα “επισφαλώς έτοιμη. Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη των μέσων επικοινωνίας και τα δύο δείχνουν αυξανόμενη μεταξύ της ανθρωπότητας-συνδετικότητα, αλλά τα εμπόδια, της δυσπιστίας και τηςεχθρότητας εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ ανθρώπων και πολιτισμών.

«Η Αύξηση της επαφής έχει παράγει επίσης φόβους – φανταστικό και πραγματικό – της απώλειας προσφιλείς τελωνειακών, γλωσσών και ταυτοτήτων.”

Οι Παγκόσμια Συμμαχία των Πολιτισμών (UNAOC) και τα Ηνωμένα Έθνη Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO), έχουν ξεκινήσει εκστρατεία στο  Facebook, με την υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας και άλλων ομάδων, και ζητούν  από όλους να «κάνουν ένα πράγμα” για την πολιτιστική πολυμορφία και την ένταξη σήμερα.

“Οι νέες τεχνολογίες έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο που επικοινωνούμε και να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον», δήλωσε η Ιρίνα Μπόκοβα, ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO. “Αλλά, την ίδια στιγμή, έχουμε ακόμη να μάθουμε πώς να αξιοποιήσουν στο έπακρο την πολυμορφία των κοινωνιών μας, με τη χρησιμοποίηση όλων των μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας, από την εκπαίδευση στις τέχνες, και συμπεριλαμβανομένων των νέων κοινωνικών μέσων και των δικτύων – ιδίως για τις νέους, που αποβλέπουν στην αλλαγή σήμερα », είπε.

Σύμφωνα με τον Jorge Sampaio, Ύπατου Εκπροσώπου για την UNAOC, “η μεγαλύτερη προσωπική δέσμευση και ευθύνη για το μέλλον μεταβιβάζετε από την  εξουσία στον λαό. Ν αναλάβουμε θετική δράση για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο. Ελάτε μαζί μας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πολιτιστική Πολυμορφία και να το μετατρέψει καθημερινά μια
ctivism. “

Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι «εκστρατεία καλεί όλους τους ανθρώπους – από τους φορείς των νέων για χάραξη πολιτικής, από τους θρησκευτικούς ηγέτες, τους δημοσιογράφους επιχειρηματίες και άλλοι που διαμορφώνουν γνώμες και τείνει – να μιλήσει για το πνευματικό, κοινωνικό και οικονομικό πλούτο που προέρχεται από πολιτισμικής ποικιλομορφίας. “

Η εκστρατεία θα λειτουργήσει μέσω ειδικής σελίδας στο Facebook, να χρησιμεύσει ως μια πλατφόρμα για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να μοιραστούν τις εμπειρίες τους μέσα από δημοσιεύσεις και βίντεο.

“Την ημέρα αυτή, και καθ ‘όλη τη ζωή μας, ας κάνουμε βήματα – μικρές και μεγάλες, με τις οικογένειες και τους φίλους, παλιούς και νέους – που θα ενισχύσει τους δεσμούς, την εμβάθυνση της κατανόησης μας της αξίας της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και να μας βοηθήσουν να ζήσουμε μαζί καλύτερα », πρόσθεσε ο κ. Μπαν.

UNESCO φιλοξενεί επίσης μια σειρά από εικαστικές εκθέσεις στην έδρα της στο Παρίσι, που στοχεύουν να βρεθούν στο επίκεντρο της αξίας της πολιτιστικής πολυμορφίας, αυτή την εβδομάδα ένα κοντσέρτο κλασσικής μουσικής και της ποίησης αναγνώσεις έχουν επίσης σταδιακά.