Παράλληλα με τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη το Σεπτέμβριο, ο φωτογραφικός διαγωνισμός “Wiki αγαπώ τα μνημεία» βρίσκεται σε εξέλιξη σε 18 ευρωπαϊκές χώρες …

… με στόχο την ενθάρρυνση του κοινού να ξαναβρεί την πολιτιστική, ιστορική και επιστημονική σημασία της γειτονιάς τους.

Από τη Ρωσία ως την Ισπανία και από τη Ρουμανία στην Ολλανδία, χιλιάδες Ευρωπαίοι με τις κάμερες τους θα μοιραστούν τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς της γειτονιάς τους. Ο διαγωνισμός “Wiki αγαπάμε τα μνημεία» που διοργανώνει η Wikimedia έχει τον φιλόδοξο στόχο να καταστεί η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά ευρύτερα προσιτή στον κόσμο μέσω του Διαδικτύου.

Από την αρχή του μήνα, ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών έχουν φορτώσει στην Wikipedia πάνω από 50.000 φωτογραφίες της πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν επισκεφθεί. Η Europeana, η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ευρώπης, προωθεί το Ευρωπαϊκό βραβείο για την Art Nouveau.

Η Γερμανία, η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες είναι οι χώρες με τον υψηλότερο αριθμό συμμετοχών μέχρι τώρα. Ανάμεσα στους συμμετέχοντας ο χρήστης Hippie Bug93,έχει ανεβάσει στην Wikimedia σχεδόν 130 φωτογραφίες.

Hippie Bug93, ένα αγόρι 17χρονών ,έλαβε γνώση του διαγωνισμού μέσα από τον τοπικό τύπο που κάλυπταν το γεγονός και μέσα από το Facebook το πολλαπλασίασε στους φίλους της γενέτειρά του. Σε μια συνεργασία με την Wikimedia της Γερμανίας, ο δήμος Bergheim, μιας μικρής πόλης κοντά στην Κολωνία, καλεί τους πολίτες της να φωτογραφίσουν τα μνημεία στη γειτονιά τους και να τις στείλουν στο Wikimedia Commons.

Ως μέλος του συλλόγου της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Ντάνιελ έχει ενδιαφερθεί για την ιστορία της περιοχής και των παλαιών κτιρίων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για το διαγωνισμό, ο Ντάνιελ παρουσιάζει το χωριό της γενέτειράς του, από την λίστα του οδηγού της Wikipedia.

“Το ενδιαφέρον μου για την κληρονομιά προερχόταν από τις ιστορίες των μελών της οικογένειας και από την δασκάλα μου, οι οποίοι μας μίλησαν για τη σημασία της γνώσης του παρελθόντος», λέει ο Daniel. «Οι νέοι άνθρωποι μπορούν μόνο να ενδιαφερθούν αν υπάρχει ένα μήνυμα, μια ιστορία. Αν κάποιος γνωρίζει την ιστορία πίσω από ένα παλιό κτίριο, μπορεί κανείς να δει την κληρονομιά σε ένα διαφορετικό φως.”
Για περισσότερες πληροφορίες : http://www.wikilovesmonuments.eu/
http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/heritage/EHD/default_en.asp
http://ec.europa.eu/culture/news/20110919-wiki-loves-monuments_en.htm