Ο Ομιλος Σερρών για UNESCO γιορτάζει τη Ημέρα της JAZZ στο

www.rodonfm.net ραδιοφωνικό σταθμό από τις 17.00 μ.μ ως τις 24.00 μ.μ στις μουσικές εκπομπές του

Κάθε εκπομπή θα έχει την δική της χρονική περίοδο που σημάδεψε μουσικά κομάτια ,συνθέτες ,τραγουδιστές

«Η τζαζ μιλάει για τη ζωή», έλεγε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Αυτό είναι και το κεντρικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τζαζ Μουσικής, η οποία γιορτάζεται στις 30 Απριλίου για δεύτερη φορά.

Ο θρύλος της τζαζ, Μάιλς Ντέιβις έλεγε ότι είναι «ο ήχος ενός χαμένου χτύπου της καρδιάς, της κομμένης αναπνοής, ενός ξαφνικού χαμόγελου».

Η τζαζ δεν έχει γεωγραφικά όρια. «Αν και γεννήθηκε στις ΗΠΑ, ανήκει σε όλο τον κόσμο», αναφέρει στο μήνυμά της η UNESCO.

Δεν έχει, όμως, ούτε μουσικά όρια: βασισμένη στον αυτοσχεδιασμό “ακροβατεί” ανάμεσα στην αυστηρή αρμονία και τη δημιουργική παραλλαγή.

«Τα χαρακτηριστικά της αυτά την κατέστησαν δύναμη θετικής κοινωνικής αλλαγής μέσα στην ιστορία. Και συνεχίζει και σήμερα. Έγινε η φωνή που υψώθηκε ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης. Αυτή η μουσική μιλάει τη γλώσσα της ελευθερίας, σημαντική για όλους τους πολιτισμούς. Γι’ αυτό και η UNESCO καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ Μουσικής», αναφέρεται στο μήνυμα του οργανισμού.

 «Η τζαζ είναι η μουσική της Ελευθερίας.Αυτό είναι το μήνυμά μας», καταλήγει.

Η UNESCO ανακήρυξε την 30η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ Μουσικής το Νοέμβριο του 2011 στο Παρίσι.

 Σκοπός του εορτασμού είναι «να φωτίσει τον σπουδαίο ρόλο της τζαζ ως  μορφή τέχνης και μέσο επικοινωνίας που υπερβαίνει τις διαφορές». Η πρωτοβουλία ανήκει στον διάσημο αμερικανό τζαζίστα Χέρμπι Χάνκοκ και πρέσβη καλής θελήσεως της UNESCO, ο οποίος χαρακτήρισε την τζαζ «φωνή ελευθερίας».